Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

В Україні спростили процедуру встановлення факту народження або смерті під час війни

Органи влади інформують
05.09.2022

Так, напередодні набули чинності зміни до Цивільного процесуального кодексу України що спростили процедуру встановлення фікту народження або сметрі особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України

Заява про встановлення факту народження може бути подана:

батьками або одним з них, їхніми представниками,

членами сім’ї,

опікуном, піклувальником, особою, яка утримує та виховує дитину,

іншими законними представниками дитини.

Подати заяву можна до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

Заява про встановлення факту смерті особи може бути подана:

членами сім’ї померлого, їхніми представниками

іншими заінтересованими особами (якщо встановлення факту смерті особи впливає на їхні права, обов’язки чи законні інтереси)

Така заява також може бути подана до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

Такі заяви про встановлення факту народження або смерті розглядаються невідкладно з дня надходження відповідної заяви до суду.

У рішенні про встановлення факту народження особи мають бути зазначені встановлені судом дані про дату і місце народження особи, про її батьків.

Ухвалене судом рішення підлягає негайному виконанню.Рішення може бути оскаржено в загальному порядку, однак оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Копія судового рішення видається учасникам справи негайно після його ухвалення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження або смерті особи.

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до сектору «Новоселицьке бюро правової допомоги» розташованого за адресою: м. Новоселиця, вул. Чкалова, 7, (перший поверх будівлі Новоселицької міської ради)  (03733) 5-07-20. 

Як отримати правову допомогу дистанційно:

  • зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;
  • поставити питання в повідомленні на електронну адресу Бюро novoselytske@legalaid.cv.ua;
  • написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/.
  • скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;

              зв’язатися з Новоселицьким бюро через скайп зв'язок

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше