Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Відбулась презентація та обговорення бюджету участі

Новина
05.11.2021

В Топорівській громаді відбулась презентація та обговорення бюджету участі (громадського бюджету) як інструменту залучення громадян до прийняття рішень на місцевому рівні. Презентацію здійснив Андрій Кучуран, директор комунальної установи "Агенція розвитку громади" Топорівської сільської ради, а захід відбувся в Опорному закладі освіти "Колінковецький ліцей" 4 листопада.

Спочатку присутні дізнались про бюджет участі, яка його суть, етапи впровадження. Далі на прикладах інших громад області ознайомились з різними підходами до його впровадження - поділу на "великі" і "малі" проєкти, розподілу між населеними пунктами, способами голосування і т.д.

Третя частина зустрічі була найтривалішою, що, звісно ж, є позитивом - присутні мешканці громади ділились своїми думками щодо можливого формату бюджету участі в громаді, тих чи інших аспектів його впровадження.

Резюме обговорення та узагальнені оцінки з основних питань нижче:

Можливий бюджет для проєктів у 2022 році.

Положення та цільову програму про бюджет участі затверджують, як і розмір фінансування, депутати ради на сесії. Тому це питання ще буде детально вивчатись і фінвідділом громади, і місцевими обранцями. Практика інших громад показує, що на початках на цей інструмент передбачають 0,5-1% від власних надходжень громади. Тому при обговоренні присутні орієнтувались на цифру 150-200 тис. грн, але повторимось, що це питання буде ще детально вивчатись.

Формат розподілу коштів між селами громади.

Найбільш обговоювана ідея, що всі чотири села мають отримати гарантоване фінансування на хоча б один проєкт. Далі дискусії точились щодо обсягів - чи однаковий розподіл для всіх сіл чи в залежності від населення/обсягу відрахувань до бюджету громади.

Певною проміжною позицією став варіант, що Грозинці та Бочківці отримають по 20 тис. грн на проєкт, а Колінківці та Топорівці по 30 тис. або ж всі села однаково по 25 тис. грн. Якщо орієнтуватись на фінансування в розмірі 200 тис. грн, то решту, тобто 100 тис. грн, пропонувалось передбачити на один "великий" проєкт (переможе той, який отримає найбільшу кількість голосів), або розподілити по різним напрямкам (екологічний, культурний, спортивний, благоустрій і т.д.) без прив'язки до населених пунтків.

Альтернативний варіант - не робити виокремлення для "великого" проєкту і всі кошти розподілити між селами у пропорції по 30% для Колінківців та Топорівців, по 20% для Грозинців та Бочківців.

Зрозуміло, що одностайності навряд вдасться досягти, але при виборі формату варто пам'ятати про основні завдання бюджету участі - активізація мешканців, налагодження діалогу між місцевою владою та громадянами, ідентифікація проблем громади, пошук цікавих та інноваційних ідей для розвитку громади.

- Віковий ценз для подачі проєктів та голосування за них.

Обговорювались два варіанти - 14 та 16 років, тобто подавати можна з 14 років, а голосувати з 16, або що і подавати, і голосувати можна з 16 років.

- Спосіб голосування – онлайн чи/+ бюлетені?

Більшість присутніх висловлювались за виключно онлайн голосування. Як варіант онлайн-платформи може бути e-dem.ua.

- Підписи для подачі проєктів.

Для подачі проєкту, його розгляду експертною групою і подальше голосування потрібно зібрати 10-15 підписів.

Наступним кроком буде підготовка проєкту положення про бюджет участі, який буде розміщений на онлайн-платформах громади для подальшого обговорення.

Вдячні всім присутнім за активну участь в обговоренні і до наступних зустрічей.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше