Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Здоровий сад на весні – це запорука високого врожаю і смачних ароматних плодів.

Органи влади інформують
06.03.2023

         З настанням тепла зміни в саду відбуваються стрімко. На рослинах, які вчора ще спали, вже починають набухати бруньки, все буквально на очах оживає. Але разом з садом оживають і його проблеми – комахи-шкідники та збудники хвороб. Як би зробити так, щоб в саду цих непроханих гостей не було, або хоча б було поменше? Для цього існують різні шляхи  досягнення відповідної мети, але найпростішим і найпопулярнішим залишається обприскування саду ефективними хімічними препаратами.

        У фазу набрякання бруньок (температура повітря не нижче +40С проти каліфорнійської та інших щитівок, акацієва і сливова несправжньощитівки, бурого плодового і червоного плодового кліщів, попелиці, листоблішок, листокруток, молі та ін., здійснювати обприскування насаджень емульсією Брунька, РР 2 л/га; Айрон, ЗП 6-18 кг/га. Норма витрати робочої рідини 1000 – 1500 л/га.

На початку розпускання бруньок з метою контролю шкідливих організмів (садові довгоносики: сірий бруньковий довгоносик, яблуневий квіткоїд, букарка, казарка, білан жилкуватий, золотогуз, листокрутки, яблунева горностаєва міль, парша, борошниста роса та ін.),  слід використовувати : Актара 0,14 кг/га, Аспід КС, 0,2-0,3 л/га, Енжіо, 24,7% КС, 0,18 л/га або Піринексом, 48% КЕ, 2 л/га з додаванням проти парші та інших хвороб Хоруса, 75% ВГ, 0,25 кг/га, Чемпа, 77% ВГ, 1,5-2,0 кг/га або Косайда, 53,8% ВГ, 2-2,5 кг/га. За обробки сортів, що уражуються борошнистою росою, додають також Тіофен, ЗП, 1-1,5 кг/га, Імпакт, 25% КС, 0,1-0,15 л/га, Алмаз, 10% к.е., 0,3- 0,4 л/га або Талендо, 20 КЕ, 0,2-0,25 л/га та інші.

У фази відокремлення бутонів – рожевий бутон проти садових довгоносиків: сірий бруньковий довгоносик, яблуневий квіткоїд, букарка, казарка; пильщики, мінуючі молі, глодова кружкова міль, листокрутки, шовкопряди, медяниці, попелиці, парша, борошниста роса, моніліоз (весняна форма) обприскування проводять препаратами Енжіо, 24,7% КС, 0,18 л/га, Нурелом-Д, 55% КЕ, 1-1,5 л/га з додаванням проти хвороб Антраколу, 70% ЗП, 1,5 кг/га, Діфкор, КЕ, 0,15-0,2 л/га, Нандо 500, КС, 0,6 л/га чи Оріусу, 25% ЕВ, 0,4-0,5 л/га, Ембрелія 140 SC, КС, 1,2-1,5 л/га дотримуючись чергування препаратів.

У кінці цвітіння (коли опаде 75% пелюсток) для контролю:  яблунева горностаєва міль, яблунева плодожерка, п'ядуни, яблуневий плодовий пильшик, кліщі, попелиці, парша, борошниста роса, слід використовувати Антиколорад Макс, КС 0,2-0,25 л/га, Біммером, 40% КЕ, 0,8-2,0 л/га або Воліам Флексі 300 SC, КС, 0,3-0,5 л/га, з додаванням проти парші, борошнистої роси та інших хвороб фунгіциду Ембрелія 140 SC, КС, 1,2-1,5 л/га чи Скала 400 SC КС, 0,75 л/га або Флінт Стар 520 SC, КС, 0,4-0,5 л/га.

 Проти кров‘яної попелиці яблуню обприскують інсектицидами Мовенто 100 КС, 2-2,25 л/га або Трансформ, ВГ, 0,1 кг/га + Липосам 0,5-1,0 л/га., та інші відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні»

Обробітки проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години. Не менше як за три доби, про час та місце  проведення обробітків, необхідно  обов`язково попереджувати   голів  сільських і селищних  рад та пасічників.

При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих  державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та  правил особистої гігієни. та інші відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні»

Підприємства, установи, організації усіх форм власності та громадяни  у сфері захисту зобов’язані допускати до робіт,  пов’язаних із транспортуванням, зберіганням, застосуванням засобів захисту рослин, їх торгівлею, лише осіб, які пройшли спеціальну підготовку та мають на те відповідне посвідчення і допуск, що видаються спеціально уповноваженими органами виконавчої влади, у сфері захисту рослин, що реалізує державну політику у сфері захисту рослин, (зазначено в п. 2.ст. 18 Закону України «Про захист рослин»).

При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих  державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та  правил особистої гігієни.

 

Наталія Костюк

Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше